Letartóztatás

Számos megfelelő fajtája és elnevezése van a Btk-ban, de számunkra a lényeg az, hogy "ELVITTÉK A RENDŐRÖK". Hogy is tudhatjuk meg, hogy rendőrkézen van az emberünk? Hát ennek számos módja van, nem hiszem, hogy fel lehetne sorolni a lehetséges verziókat. Tehát szorítkozzunk arra a lépésre, ami így is úgy is megtörténik - arra, hogy a rendőrség kiértesít.

A rendőrség kiértesít (már ha persze a te nevedet és telefonszámodat adja meg a rendőröknek, mint közeli hozzátartozót/értesítendőt). Mesés dolog, amikor csörög a telefon, ránézel a kijelzőjére, hajnali 1 múlt mondjuk és "Magánszám Hív" jelzést látod! Ha az igen válaszod után egy rendőr gondosan bemutatkozik (név, rang, hogy melyik kapitányságról/osztályról telefonál) és közli, hogy téged keres... hát az már nem jó. Ezután folytatódik a beszélgetés azzal, hogy ismered-e X.Y.-t. Mondod, hogy igen. Erre ő minden érzelem vagy bármi más emberi tulajdonság nélkülk, mint egy gép közli veled, hogy X.Y.-t előállították bűncselekmény elkövetésének megalapozott/alapos gyanúja miatt és... Itt rögtöntön mondhat két dolgot is:

  1. és a 72 órás őrizetét elrendelték. Elhelyezésére itt és itt kerül sor.
  2. és az előzetes letartóztatását indítványozta a nyomozóhatóság. Elhelyezésére itt és itt kerül sor.

Megpróbálhatsz kérdéseket feltenni, de az üggyel kapcsolatban nem fogsz túl sok választ kaphatni. Ez az a pont, ahol meg kell értsük azt, hogy a rendőrök nem azért nem mondanak semmi részletet nekünk el, mert szemetek, hanem azért mert nem mondhatnak. Fölösleges is erőszakoskodni az egyetelen dolog, amit elérhetünk, hogy azt a kis együttműködési lehetőséget is elveszítjük.

Ha elmondjuk a rendőrnek, hogy mondjuk még soha nem volt ilyen dologhoz szerencsénk és segítsen már, hogy hogyan tovább általában segítenek. Ne felejtsük el megkérdezni a kirendelt védő nevét és elérhetőségét és ragaszkodjunk az információhoz, mert el kell hogy mondják.

Ezután a védővel célszerű felvenni a kapcsolatot. Innentől kezdve ő tud segíteni neked mindenben, tőle fogod megtudni az új információkat. Igaz ez főleg az első 72 órára, amikor is te egyáltalán nem léphetsz kapcsolatba a fogvatartottal.