Előzetes tárgyalás

Igazából nem is tárgyalás, hanem csak egy ülés. A hétköznapi szóhasználatban használják csak az előzetes tárgyalás megnevezést. Ez az ülés zárt ülés. Ami azt jelenti, hogy nem lehet hozzátartózónak bemenni az ülésre. Ide a fogvatartottat az eljáró hatóság (pl.: Budapesten az éppen illetékes kerületi kapitányság) emberei hozzák el. Szigorú szabály, hogy nem beszélhet senkivel a fogvatartott, csak a jogi képviselőjével. Esetlegesen azt megengedik, hogy egy puszival üdvözölje a legközelebbi hozzátartozóját a fogvatartott. Az ülés megkezdése előtt rövid idővel érkeznek. Ezek a tárgyalások általában nem szoktak hosszúak lenni (20-30 perc max.), bár éppen nem is olyan régen találkoztam olyan esettel, amikor majdnem 3 órán át tanácskoztak és hoztak döntést (persze egyébként nem engedték ki az ismerősömet).

Itt ami érdekes számunkra az nem más, mint hogy elrendelik az előzetet vagy nem.

Ha nem, akkor az jó és mehetünk haza idáig fogvatartott ismerősünkkel. Ebben az esetben is korlátozhatja a bíróság döntésével a gyanúsítottat. Ezt lakhelyelhagyási tilalomnak hívják. Lehet kerületi (olyan városban persze, ahol van kerület) vagy helységi lakhelyelhagyás. Ebben az esetben a gyanúsítottnak minden héten adott napon (vagy akár hetente többször is) meg kell jelennie az illetékes rendőrkapitányságon, ahol kap egy pecsétet a bíróság által hozott rendeletre. Így ellenörzik, hogy a lakhelyelhagyási tilalom betartásra kerüljön. Ez az időszak nem számít bele semmilyen letöltendő börtönbüntetésbe, úgy minősül, hogy szabadlábon volt a gyanúsított. Kiemelném azt, hogy ha az engedélyezett területen kívül leigazoltatják a gyanúsítottat, akkor olyan gyorsan vágják be előzetbe, hogy azt sincs ideje kimondani fapapucs.

Ha igen itt is két féle lehetőséggel nézünk szembe. Az enyhébbik kényszerintézkedés a háziőrizet.  Ez azt jelenti, hogy a fogvatartott a lakhelyét nem hagyhatja el, folyamatosan ellenőrzi ezt a terültileg illetékes rendőrkapitányság. A letöltendő szabadságvesztésbe beleszámít, bár nem 100%-osan. Minden 3. háziőrizetben eltöltött nap után számolnak be 1 napot az ítéletbe. Ez nem túl jó arány, de legalább otthon lehet a szerettünk. Nem túl gyakori formája a kényszerintézkedésnek. A másik verzió az előztetes letartóztatás elrendelése büntetés-végrehajtási intézetben. Általában 30 nap szokott lenni az első határidő (az előzetes ülés napjától számítva). Ilyenkor a fogvatartottat az eljáró hatóság emberei átviszik az illetékes előzetes befogadóházba. Ez Budapesten a Nagy Ignác utcai BV intézet. A fogvatartott megkezdi az előzetes letartóztatásban eltöltött időt.