Előzetes letartóztatás

Fegyház fokozatú biztonságban eltöltött kényszerintézkedés. A kényszerintézkedések legsúlyosabb formája. Napi 23 óra a zárkában álatlában, 1 óra séta. A fogvatartott nézhet TV-t, irogathat, rajzolhat, takaríthat. Ha körletre megy ki takarítani azért dicséretet is kaphat. Néha kiengedik őket ping-pong-ozni vagy az edzőterembe sportolni. Ejárhatnak istentiszteletre, ha elterelés alatt állnak azt is folytathatják előzetben. Ami jellenzi ezt az időszakot a fogvatartott számára az az unalom. Nekem minden ismerősöm ezt mondta arra a kérdésemre, hogy "milyen volt az előzet?". Unalmas. A jó kapcsolattartás fontos ilyenkor nagyon. A rendszeres levelezés és a telefonálások megkönnyítik a fogvatartottak életét bent. 

Az előzetes letartóztatás szükségességét folyamatosan felül kell vizsgálni. Először 30 napnál, aztán az erre rákövetkező 60. napnál. Eme két alkalommal nincs külön ülés. Az ügyész előterjeszti az indítványát, hogy szükségesnek látja a meghosszabbítást, általában a bíró helybenhadja. A védő ekkor bead egy fellebbezést. Általában el szokták utasítani. A statisztikai számok azt mutatják, hogy fél évnél előbb igen csak ritka esetben szabadulnak a fogvatartottak előzetből. A két hosszabbítás után 90 nappal szokták meghosszabítani a gyanúsítottakat. Ekkor ha összeszámoljuk elérünk odáig, hogy az emberünk már fél éve van előzetben. Ekkor kötelező egy újabb ülést tartani, amire ki is viszik a fogvatartottakat. Ekkor már a BV szállítja őket ki. Az ügyész és a védő is szóban érvelnek hogy ki hogy látja az eltelt időt és a kényszerintézkedés szükségességét. Jobbik esetben kiengedik a fogvatartottat, rosszabbikban újra meghosszabbítják. A következő ülés 1 éves tárgyalásnál szokott lenni, bár én találkoztam már olyan esettel, amikor 9 hónapnál is tartottak egyet. 

Igazából itt nagyon sok féle lehetőség adóthat, mind ügyintézés, mind az ügyek alakulásának szempontjából. Nem tudom ezeket részletezni, hiszen minden ügy egyedi. Természetesen ha valakinek kérdése lenne várom szeretettel.