Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

honlap: www.kdobvi.hu

Két objektumból áll: Baracska (Annamajor) és Székesfehérvár. A honlapot ajánlom mindenki figyelmében. Egészen nagyszerűen ki van dolgozva az átlag bv-s honlapokhoz képest. Van külön egy oldal, ahol a hozzátartozók részére szerepelnek információk.

 

Baracskai objektum

Csomag cím: 2471 Baracska Annamajor

Levelezési cím: 2471 Baracska Pf. 2.

Telefon: 06-22/454-023

email: baracska.uk@bv.gov.hu

parancsnok: Szeidl Tamás bv. alezredes

 

Milyen végrehajtási formákat is ismerünk a magyar büntetés-végrehajtásban? A következőket: elzárás, fogház, börtön, fegyház. Ez Baracskán a befogadó őr szerint így néz ki: "van elzárás, fogház, börtön, fegyház és van BARACSKA". Ebből már rögtön gondolhatjuk, hogy ez nem egy laza ház. Tényleg nem. Katonai szigor van, de aki betartja az alapvető szabályokat - mint ahogy azt mindenhol kell is - az nyugalomnak örvendhet. Csak letöltősök vannak itt. A nem-dolgozók a BII és BIII épületekben vannak fogvatartva, ami egy külön börtön a börtönön belül. A koszt még a nem-dolgozó részlegen is jobb, mint a pesti börtönökben. Ezt támasztanám alá az egyik ott "vendégeskedő" elítélt néhány sorával: "A kaja viszont ezerszer jobb, mint a pesti. Van íze, nem sajnálják a húst, csak az adag kevés, bár az is több, mint Pesten. A gyümilevesben meg egy tálban annyi gyümi van, mint Pesten egész évben :)". Boltba is tudnak menni vásárolni, ahol dohányt, gyümölcsöt, kávét és a többi szokásos dolgot tudják megvásárolni.

A csomagküldés szabályai különbözőek:

  • minden hónapban mehet 5 kg általános csomag
  • minden hónapban mehet tisztasági csomag, ami szintén 5 kg lehet maximum (nincs súlyhatár, ha CSAK ruhaneműt tartalmaz)
  • minden hónapban mehet írószer csomag 5 kg súlyhatárig
  • csak vezetékes hajvágót engednek be
  • csak merülőforraló lehet bent

A beszélő időpontjai a honlapon jó előre fent vannak. Márciustól csak a kb 90 fős dolgozó csoportnak lesz hétvégén a beszélője. A többi épületnek hétköznap lesz megtartva. Most az V.épületnek, a IV. és VI. épületnek és a BII-III-nak 5-6 nap van kijelölve, mint látogatói időpont, a Dolgozó brigádnak 2 hétvégi nap. Az ezekben a körletekben elhelyezett rabok megkapják a beszélőpapírjukon, hogy melyik a pontos nap amikor a hozzátartozó érkezhet. Egyedül a IV. biztonsági csoportnak van csak egy-egy nap megszabva minden hónapban.

Aki gyalogosan vág neki az útnak készüljön fel, hogy kellemes séta vár rá. Az annamajori elágazástól ahonnan egy hosszú egyenes út vezet a börtönig kb 30 perc séta. Aki viszont a baracskai vonatállomástól kezdi a túrát számoljon rá még plusz egy órát, mert kb 7-8 km-t kell megtennie két lábon. A telefont már kint le kell tenni a sorompónál miután az előzetes regisztráció lezajlott (kis fülkében ül az őr és veszi át a randi-papírokat és ellenőrzi a személyit). Innen busz viszi be a hozzátartozókat az épülethez egy névsorolvasás után (a beszélőpapírról az elítélt nevét olvassa fel az őr és a hozzátartozónak a személyi igazolvány felmutatása után fel kell szállnia a buszra). Itt esnek át a látogatók a biztonsági ellenőrzésen ami előtt egy ismételt névsorolvasás van, majd nyernek bebocsájtást a beszélőteremhez vezető kapun. Áprilistól már nem lehet beszélő alatt a boltban vásárolni, mivel új látogatói terem került kialakításra (nagyban hasonlít a Venyige beszlőjéhez majd állítólag). Aki télen/rossz időben vág neki a túrának öltözzön melegen, mert a sorompótól a bejutás az épületig kb. 1 óra még és azt mind a szabadban tölti el. A beszélő vége után a férfi hozzátartozóknak fel kell mutatni a személyit a kijutáshoz.

 

 

 

Székesfehérvári objektum

Cím (csomag és levelezési is): 8003 Székesfehérvár, Szekfű Gy. út 2

Telefon: 06-22/515-214

email: fehervar.uk@bv.gov.hu

parancsnok: Sebestyén Jánosné bv.alezredes tanácsos

 

Ez egy előzetes ház. Sokat nem tudok elgyenlőre mondani róla. A szabályok ugyan azok, mint minden előzetesnél. A honalpon leírtak is szinte csak a baracskai objektumra vonatkoznak.