Az előzetes letartóztatás... az ahhoz vezető út

2012.04.01 10:10

Ugye bár az első lépés az, hogy a rendőri szerv talál valami bűncselekményre utaló bizonyítékot, ami összefüggésbe hozható az emberünkkel. Miután közölték vele a vádakat, a nyomozó hatóság 72 órás őrizetbe veheti a gyanúsítottat (kapitánysági fogdán csak pár órát lehet az ember, utána átviszik a Gyorskocsi utcai rendőrségi fogdába). Ezen idő alatt még lehetnek kihallgatásai, de te már nem találkozhatsz vele, és ha az ügyész indítványozza az előzetes letartóztatást, akkor a tárgyalásig marad fogdán. Majd szigorúan a letartóztatásához képest 72 órán belül (ha átlépik a 72 órát 1 perccel is az előállításkor, akkor automatikusan szabadlábra helyezik a gyanúsítottat) meg kell lennie a 30 napos tárgyalásnak. Itt találkozhattok, a tárgyalásra nem mehetsz be. Várakozás közben nem szólhatsz hozzá, nem érhetsz hozzá, nézheted és az ügyvéddel kommunikálhat.

A Gyorskocsi utcáról egy pár szót: egy jó dolog van benne, ha beleesik egy vasárnap az ott eltöltött idejébe az emberünknek, akkor tudunk neki csomagot bevinni. Nagyon jó dolog! Minden vasárnap 8-14-ig lehet csomagot bevinni és pénzt is tudunk letétezni. Én már alapból úgy készültem, hogy maradni fog az emberem (persze úgy is lett), és úgy pakoltam neki. Egyébként általában 2 fős zárkákban vannak a srácok és a lányok (itt van külön női szint is), kalicka szerű séta részeken járkálhatnak körbe-körbe egyedül és zárkán olvasgathatják a házirendet és beszélgethetnek, ha valakivel vannak zárkán. Nekem az itteni rendőrökkel soha nem volt bajom. Telefonon is mindig pontos felvilágosítást kaptam.

Térjünk vissza erre a bizonyos 72 órás időintervallumra. Ezek a 72 órák általában baromi lassan tellnek el (bezzeg majd a beszélő 1 órája). Már az első pár órában általában kiderül, hogy indítványoz-e az ügyész. Ha igen a következő pontok egyikének legalább fent kell állnia az emberünknél:

  • a., már megszökött vagy már szökést kísérelt meg, újabb folyamatban lévő ügy (már vádolták olyan bűncselekménnyel, amiért szabadságvesztés kiszabható és most egy újabb ilyennel tudják megvádolni)
  • b., szökés és elrejtőzés szóba jöhet (itt elsődleges fontosságú, hogy legyen bejelentett lakcíme a gyanúsítottnak, és ott elérhető is legyen)
  • c., tanuk befolyásolása (ha szabadlábon maradna elbeszélgethetne a tanukkal vagy bizonyítékokat tüntethetne el - szívás ez a pont, mert általában a nyomozás lezárásáig nem veszik le)
  • d., bűnismétlés veszélye (a jolly joker kártyájuk egyébként, arra áll fenn, aki rövid idő alatt több bűncselekményt is elkövetett, és ezt a pontot a legnehezebb levetetni, de a bejelentett munkahely igen sokat számít itt; ide kapcsolódik még egy gyakran használt frázis: "bűnöző életmódra van berendezkedve" - zabálom ezt a mondatot, mert ez igazából azt jelenti, hogy első fokú tárgyalásig marad előzetben az emberem)

Aztán eljön a kitűzött időpont (általában pár órával előtte derül ki, hogy mikor tárgyalják az érintett ügyet). A tárgyalás ha 15 perces, akkor hosszúnak számít és mint írtam följebb, sajnos általában helyben hagyják az ügyészi indítványt a bírók és megkapja a legkevesebb 30 napos előzetes letartóztatást a gyanúsított. A rendőrök átviszik az illetékes büntetés-végrehajtási szervhez, hogy ott ők nyílvánatartásba vegyék és gondoskodjanak a fogvatartásáról. Innentől te legközelebb majd akkor tudsz vele kommunikálni, ha megjön az a bizonyos kapcsolattartói papír.

Az elintézhető dolgok, papírok:

  • ha nem a bejelentett lakcímén lakik (vagy nincs is neki), de van bérelt lakása, ahol elérhető: a bérleti szerződés másolata, esetlegesen ha van saját névre szóló közüzemi számla, akkor annak másolat (hogy bizonyítsuk tényleg ott tartózkodik és elérhető ott)
  • ha nincs bejelentett lakcíme, vagy nem ott elérhető: befogadói nyilatkozat - befogadói nyilatkozat - bérlő.docx (14,4 kB),befogadói nyilatkozat - tulajdonos.docx (14,3 kB). Egy olyan ember, akinek van lakása vagy bérlője egy lakásnak nyilatkozik arról, hogy a gyanúsítottat befogadja oda és ott életvitelszerűen tartózkodhat határozatlan ideig. Ha bérlő a befogadó szükség van a bérleti szerződés másolatára és egy beleegyező nyilatkozatra a tulajdonostól. Ha tulajdonos a befogadó, akkor elég az ő nyilatkozata és megerősíthetjük a dolgot egy tulajdoni lappal.
  • ha van munkája: fizetési papír, munkaszerződés, bankszámla kivonat összekészítése
  • ha nincs bejelentett munkája: eltartói nyilatkozateltartói nyilatkozat.docx (14,2 kB). Valaki, akinek van munkája ír egy nyilatkozatot, hogy gondoskodik a gyanúsított eltartásáról (lakhatási és megélhetési költségeiről egyaránt) annak érdekében, hogy ne kelljen bűnöznie a megélhetésért. Jó ha a eltartó fizetési papírját, munkaszerződését is csatoljuk.
  • ezeknek a dokumentumoknak természetesen követniük kell a hivatalos formát. Legalább két tanuval hitelesíttetni kell a dokumentumok mindegyikét, de a legjobb ha közjegyző álltal hitelesített dokumentumokat adunk be. A leggazdaságosabb formája ennek a dolognak, ha mi megcsináljuk a dokumentumot, kinyomtatva odavisszük a közjegyzőhöz és ő csak az aláírásunkat jegyzi ellen (ott írjuk alá a közjegyző előtt és ő rányom egy pecsétet). Ennek a díja 1-2.000 Ft/aláírás. (Még fogaltathatnánk közjegyzői dokumentumba is ezen nyilatkozatokat, de annak igen magas költségei vannak - több 10.000 Ft is lehet)

Kommunikáció az ügyvéddel:

Ha megbízott az ügyvédünk akkor könnyebb a dolgunk, hiszen ilyenkor az ügyvédünk a tisztelet díjáért cserébe intéz mindent. A kirendelt védőknél más a helyzet. Igazából nekem idáig kimondottan szerencsém volt a kirendelt védőkkel. Szinte mindegyik teljesen normális volt. Amikor először került be a párom és megkapta a kirendelt védőjét igazán nagy szerencsénk volt. Sokat tanultam az ügyvédtől. Elmondta, hogy milyen papírokra van szüksége és megcsináltam, ő átnézte és ha hiba volt benne, akkor kijavíttatta. Azóta is ezeket a formákat használom és ezeket is találjátok példaképpen. Ő szólt arról is, hogy 2 példányban kell mindent odavinni, mivel amikor bedja egy megy az ügy aktájába, egy másik marad nála. Szóval mindent 2 példányban vigyetek az ügyvédnek! Én persze megatartottam mindenből egy példányt otthonra is, hogy biztos, ami biztos meglegyen.

Egyébként általában mindig hívnak, ha valami fejlemény van. Mondjuk nálunk volt olyan, hogy előbb tudtam bizonyos dolgokról, mint az ügyvéd, ilyenkor hívtam én őt. Ami hivatalos dokumentumot megkap az emberünk a fogvatartása során, azt megkapja az ügyvéd is. Szóval mindenről első kézből fogunk tudni.

Az előzetes letartóztatásról:

hu.wikipedia.org/wiki/El%C5%91zetes_letart%C3%B3ztat%C3%A1s

ugyesleszek.hu/elozetes-letartoztatas

Vissza